Derk en Bertha van den Top houden sinds 2004 biologisch leg- en opfokhennen in Ede. Vanwege de hoge omgevingsdruk van omliggende legbedrijven is in 2015 – in nauw overleg met hun afnemer – zorgvuldig de keuze gemaakt om witte hennen op te zetten.

Prestatie en efficiënt

Ze zijn gestart met H&N Super Nick. Maar vanwege de vraag naar een lichter ei gewicht is de overstap gemaakt naar Nick Chick. Dit is inmiddels alweer de 2e koppel H&N Nick Chick, die erg goed presteert. De huidige koppel Nick Chick is momenteel 45 weken en produceert ruim 97%.  Het ei gewicht is stabiel 61 gram. Ze hebben de hitte dan ook goed doorstaan.

Kilogram eieren

Door extra aandacht in de start hebben ze maar negen eieren onder de 53 gram afgeleverd. Voor witte hennen is dit erg laag en dan ook bijzonder. “Mijn ervaring is dat de

Nick Chick een vrij rustige hen is, die zeer weinig buitennesteieren geeft. Mijn hennen zijn erg relaxed”, legt Derk van den Top tevreden uit.

Extra aandacht

Om mooie schone eieren te kunnen produceren, is wél extra aandacht nodig voor zowel klimaat, legnest als eierverzameling. Bij Van den Top gaat ook dit uitermate goed. De zogenaamde Full Spectrum 7 sterren verlichting levert hierbij een positieve bijdrage vanwege de aanzienlijke fijnstofreductie…

Kortom, een mooi voorbeeld van een geslaagde koppel H&N Nick Chick!